december 2020

December staat altijd in het teken van sinterklaas en kerst. En dat ging dit jaar een beetje anders dan de andere jaren. In de onderbouw zijn we begonnen met de traditionele sinterklaasliedjes met een iets aangepaste tekst. De kinderen pakken het snel op en we zijn dan ook bezig geweest om de liedjes mooi te leren zingen; dat het ‘schreeuwerige’ wat je vaak hoort er een beetje af gaat. Toen sinterklaas eenmaal vertrokken was zijn we verder gegaan met het kerstrepertoire. Dit jaar geen viering maar wel gewoon lekker zingen zodat het straks een feest van herkenning wordt als de opnames die met het kerstkoor- en orkest worden gemaakt klaar zijn!

In de Middenbouw zijn we ook met de sinterklaasliedjes begonnen. Ook hier het werken aan het mooi zingen, wat de kinderen al bijna vanzelf doen! We hebben dan ook de iets lastigere liedjes geleerd en gezongen. We hebben ook nog een dramaspel gedaan waarbij de kinderen moesten springen, bukken, strooien, klimmen, lopen en stoppen. En toen werd het moeilijker; springen werd bukken, strooien werd klimmen en lopen werd stoppen en andersom. Het ging de kinderen goed af! Toen de sint weer richting Spanje vertrok zijn we begonnen met de kerstliederen. En een aantal kinderen zingen mee in het koor of spelen mee in het kerstorkest. Het begint al mooi te klinken. Jammer genoeg kunnen we dit jaar niet met z’n allen in de speelzaal zingen, maar we gaan wel een mooie opname maken!  

In de Bovenbouw hebben we het lied ‘In een Spaanse villa’ geleerd. Een lied met een tegenstelling tussen het ‘koude’ Nederland en het warme Spanje, wat je ook terug hoort in de muziek. Daarna hebben we naar bijzondere muziek geluisterd; een sinterklaasconcert wat ruim 35 geleden plaatst vond in de Nieuwe Kerk op de Dam, met traditionele sinterklaasliedjes in improvisaties in de stijl van Bach, Mendelssohn etc. Aan de kinderen de taak om de liedjes te herkennen. Dat viel soms nog niet mee, maar toch werd er enthousiast en ijverig geluisterd! Toen de sint vertrokken was zijn we met de kerstliederen begonnen. Een aantal van die liedjes komen elk jaar terug, andere zijn nieuw voor ze wat het zo leuk maakt! Er wordt goed gezongen!

Met het schoolkoor hebben we een geluidsopname gemaakt van de sinterklaasliederen en hetzelfde gaan we ook doen met de kerstliederen. Het kerstorkest bestaande uit kinderen uit de midden- en bovenbouw begeleidt ons daarbij. Het gaat vast heel mooi worden!

november 2020

In de onderbouw zijn we dit jaar begonnen met langzaam/snel in de muziekles. We hebben een lied geleerd over de slak en het haasje en ook hele snelle en langzame muziek gehoord. De afgelopen weken hebben we ons bezig gehouden met de herfst, met prachtige liederen als ‘In September komt de herfst in ons land’, ‘Ploem de pluimstaart’ en de ouwe gouwe ‘Onder moeders paraplu’ en ’t regent op de brug. Ook hebben we ontdekt dat niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart al onder de indruk was van het lied ‘Olifantje in het bos’, getuige een variatiereeks voor piano. En was daar midden in die vrolijke variatiereeks het kleine olifantje z’n mama even kwijt??

 

In de Middenbouw zijn we de afgelopen weken bezig met liedjes over de nacht, het slapen en de avond. Vaak zijn het hele mooie, rustige liederen maar niet altijd! Jaren geleden hebben twee bovenbouw kinderen van de Eilanden in de muziekles een knap ritmisch lied geschreven over een speelgoedwinkel wat midden in de nacht tot leven kwam! We hebben dit met ritme instrumenten tot een swingend lied gemaakt. We hebben aan de hand van het mooie lied ‘Boven op de berg’ ook geleerd over het carillon en de beiaardier. Een leuke afsluiting van de les is de ‘ketting rijgen’.

 

De Bovenbouw is dit jaar begonnen met de Maori’s waar we ook twee liederen bij hebben geleerd. Het lied ‘Tomorrow’ uit de film ‘Annie’ werd op hoog niveau door de kinderen gezongen en is terecht een klassieker geworden. De laatste weken zijn de kinderen zelf flink aan het werk geweest met hun eigen creaties. Zo hebben de kinderen alleen of in tweetallen een muziekquiz, dans, muziekstuk of lied gemaakt. Daar kwamen verassende en knappe prestaties uit! Hele opnames werden gemaakt en drumstellen in de klas gebracht!

 

Daarnaast zijn we dit jaar begonnen met een vast schoolkoor na schooltijd! Ruim 20 jongens en meisjes uit de midden- en bovenbouw zingen op hoog niveau canons en liederen in verschillende talen. We zijn ondertussen begonnen met kerstrepertoire en hopen t.z.t. van ons te laten horen!