mei 2021
De muzieklessen van de midden- en bovenbouw waren deze maand nog online. Hopelijk kunnen we snel weer in de klas live muzieklessen houden!
In de middenbouw zijn we nog volop aan het werk met oriëntatie naar muziekinstrumenten. We hebben ook filmpjes gezien over instrumenten die niet in het symfonieorkest voorkomen zoals de saxofoon, het orgel en de accordeon. Ook de filmpjes op www.kiesjeinstrument.nl vinden de kinderen leuk. Er zijn al veel kinderen die een muziekinstrument bespelen en zelfs samen spelen! Misschien dat het lukt om aan het seizoen nog een klassenconcert te organiseren. Midden in de lente hebben we ook geluisterd naar dé muziek voor de lente uit de vier jaargetijden van Antonio Vivaldi. De kinderen hebben goed naar de muziek geluisterd en bij de drie delen drie verschillende tekeningen gemaakt. We hebben ook gewerkt met bodysounds, geluiden wat je met je lichaam kan maken. We hebben dat gedaan met het liedje ‘Can’t stop the feeling’ maar ook met een klassiek pianostuk van Beethoven. Door naar de plaatjes te kijken of gewoon door na te doen kun je fantastische ritmische muziek maken! Er gaat niks boven een ‘echte’ muziekles inclusief zingen, maar de digitale middelen openen ook een wereld waar we voorheen weinig mee deden maar wat heel bruikbaar kan zijn!
Ook in de bovenbouw zijn we nog even doorgegaan met bodypercussion. Ook hier gewerkt met het liedje ‘Can’t stop the feeling’ maar ook met een klassiek pianostuk van Beethoven. Beethoven stond even centraal tijdens de muziekles vanwege het KOO thema ‘de nieuwste tijd’. We hebben naar een introductiefilmpje over Beethoven gekeken en geluisterd naar het begin uit de 5e symfonie (Tatatata) met een leuk filmpje van ‘Line Rider’. Ook hebben we een interessant en grappig filmpje bekeken over hoe dit stuk is ontstaan. Rond 4/5 mei en koningsdag hebben we een les over het Wilhelmus gedaan. Over dit oudste volkslied ter wereld valt veel interessants te vertellen. We hebben geluisterd naar de oudste opname uit 1899 en geluisterd naar hoe het waarschijnlijk oorspronkelijk heeft geklonken. Ook hebben we het Wilhelmus met gebaren uitgevoerd. In de laatste les hebben we het gehad over het volkslied van Europa; de bekende melodie uit de 9e symfonie van Beethoven. We keken naar een uitvoering uit het programma ‘Maestro’ waarna we zelf ook aan het dirigeren zijn gegaan! We hebben de 2/4, 3/4, 4/4 maatsoort geoefend en ook geprobeerd met twee handen te dirigeren waarbij de linkerhand harder en zachter aangaf. Daarbij waren de filmpjes van het Klokhuis ook interessant. Wie weet komen er nog beroemde dirigenten voort uit ‘onze’ kinderen!