mei 2022
We zijn nu echt in alle bouwen helemaal gefocust op de opname en proberen de liedjes zo goed mogelijk te zingen. En dat is best doorwerken want het zijn er een heel aantal! We oefen daarom nu ook met dubbele klassen zodat we dubbel zoveel tijd hebben, dat is heel fijn! Bij de onderbouw is het vooral de teksten erin te krijgen en erop te letten dat de hoge tonen ook echt hoog klinken! Bij een heel aantal lukt dat al (vooral de groepen 2), maar voor sommige is dat nog lastig. Dat heeft enerzijds te maken met de voorstelling (hoe moet die noot klinken) en anderzijds met de stem zelf (de praktische kant of je stem de toon wel kan zingen). Wat dat laatste betreft is het vooral een kwestie van veel zingen en vooral veel en steeds hoger zingen. Kinderen kunnen heel hoog zingen (logisch, want ze zijn klein) maar als het niet geoefend wordt dan blijft het relatief laag. Naarmate je ouder wordt gaat ook je stem lager klinken. Vooral bij mannen maar ook bij vrouwen. Het is daarom fijn als je als kind veel zingt en een groot bereik hebt in de hoogte, daar heb je de rest van je leven wat aan!
Bij de middenbouw is het ook werken aan de tekst en het zuiver zingen, maar daar gaan we nog een stapje verder. We willen namelijk ook dat het mooi klinkt. Eén van die ‘laatste’ stappen heeft te maken met klankkleur. Sommige liedjes klinken het mooist als ze zacht zijn, andere weer als het wat harder is of wat scherper. De kinderen pakken dit snel op. De liedjes zijn qua structuur en opbouw ook wisselend. Ook daar proberen we verschil in te laten horen. ‘Verhalende’ liedjes probeer je een beetje lichter te zingen met een beetje nadruk op ‘belangrijke’ woorden. Refreinen zing je over het algemeen wat harder en slaapliedjes wat trager en meer legato. Helemaal een uitdaging is bijvoorbeeld het lied ‘de spin Sebastiaan’. Dit lied van Annie M.G. Schmidt/Paul Chr. van Westering neigt naar opera. Sommige stukjes moeten heel overdreven hard en schel gezongen worden en andere stukjes fluisterend stil. De kinderen vinden deze uitdaging leuk! En natuurlijk het meerstemmig zingen, zowel in canon als tweestemmig.
In de bovenbouw gaan deze dingen bijna automatisch, als de kinderen tenminste de tekst en melodie goed kennen. Het is vooral daarop nog studeren en de puntjes op de i zetten. Ook zingen we een aantal liedjes in het Engels. Alhoewel de kinderen dat snel oppakken en al heel veel woorden en zinnen bijna automatisch goed zingen, is het daar ook werken aan de uitspraak en articulatie van bepaalde woorden en zinnen. Je merkt dat kinderen al heel veel liedjes kunnen zingen met expressie, vooral liedjes die ze mooi of grappig vinden of liedjes waar ze wat mee hebben.
Hierbij nog een foto van de lege speelzaal, wachtend op de kinderen…
